onsdag 8. februar 2012

Eventyr

Hva skjedde egentlig med Tornerose? Etter ca 100 år fant en omreisende henne, hadde seg med henne og stakk uten at hun våkna. Nei, ikke før ni måneder senere da hun fødte tvillinger. Snipp snapp snute. Skjønner ike hvorfor de sensurerte det? Dette ble først nedskrevet i Italia på 1600-tallet.

Eventyret om Askepott ble først nedskrevet i Kina for 1150 år siden. Orginalt fikk stemora kappet av hælen og tærne til sin egen datter for at den skulle passe inn i skoen. I noen utgaver av eventyret blir stesøstrene straffet vet at øynene deres blir hakket ut.

Det var flere norske folkeeventyr Asbjørnsen og Moa fant på deres reiser som ikke var helt passende for barn. Blandt annet jenta som skulle passe på møydommen sin eller grisungen. Jeg fant en morsom artikkel om dette her:
http://dyreverket.wordpress.com/2011/04/29/the-perverted-world-of-asbjørnsen-moe/

Kort sagt ble det gitt ut en samling av eventyr Asbjørnsen og Moa fant på 1970 tallet som var lettere grove. Vi må jo ikke glemme at folk har tenkt koffert siden tidenes morgen, og det er jo ikke rart at eventyrene har speilet det, man har jo ikke alltid hatt Paradise Hotell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar