torsdag 8. mars 2012

Kvinnedagen altså

Å markere kvinnedagen startet i USA på starten av 1900-tallet. Det var det amerikanske sosialistpartiet som ville fremme kvinners stemmerett. Dette er et godt grunnlag for en markering, syns jeg. Over hele verden har kvinnedagen senere blitt brukt for å oppnå likestilling gjennom kvinners rettigheter. Det kommer selvfølgelig utsagn om at det ikke burde eksistere noen kvinnedag, om det skal være likestilling.


Sånn her ser jeg på det: Kjønnene er i dag ikke likestilte. I Norge er vi på god vei, men både kvinner og menn har visse fordeler og ulemper i samfunnet. Det er ikke likestilling når kvinner har fler rettigheter når det gjelder å få foreldrerett. Det er ikke likestilling når det er vanskeligere for kvinner å få toppstillinger, bare fordi de er kvinner. Det er ikke likestilling når det blir utdøvet vold mot kvinner og det er alt for lav straff for voldtekt. Det er ikke likestilling når fokuset på vold er så smalt at man ikke engang tenker over at det fins koner som slår mennene sine og menn som blir voldtatt. Det er ikke likestilling enda. Desverre har det opp gjennom historien vært kvinner som har vært undertrykt mest og menn som har styrt landet. Det er fremdeles kvinner som er værst stilt, selv om vi har kommet en lang vei.

Utenfor Norge, og spessielt utenfor Europa er kvinner MYE dårligere stilt. I flere land har kvinner fremdeles ikke rett til å stemme og er undertrykket av loven. Derfor er det veldig viktig at vi har kvinnedagen og at man kjemper for kvinners rettigheter over hele verden.

Jeg er ingen feminist. Jeg liker bare ikke ordet. Og jeg er redd det fins mange som kaller seg feminister som bare hater menn generelt og ikke ser nyansene. Jeg mener man skal fokusere på at menn også er undertrykket på flere områder. Ja, vi må jobbe mest med undertrykkte kvinner, og derfor er denne dagen en perfekt markering for å huske på hvor vi startet og hvor vi er på vei.


I Saudia Arabia får kvinner straff med piskeslag for å kjøre bil. Der trenger en kvinne tillatelse fra en mann til å få seg jobb, utdanning, gifte seg eller kjøre bil. Kan hende det er steder som dette vi burde rette oppmerksomheten vår? Når man hører om slikt, lurer man kanskje på hva som foregår i hodene til folk som sier at man burde ha en mannedag i tillegg eller ingen kvinnedag i det hele tatt.





Hilsen Aila.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar